GS Fartlek / Driven by Volga, is a group of people who cycle, but not only for fun. And it's not just a team either. Want to join us? Please be welcome. We meet every Sunday at 08:30 in Barbeton near the end of rue A. Dansaertstraat (Brussels). Contact us via gs.fartlek@gmail.com

When you see a flash of white and gold passing… that’s us in our team colours, courtesy of Volga.

Monday, 9 April 2012

PR -RvV: 1 - 0

Afgelopen week was er eentje om in te lijsten. Met als onderschrift: Boonen. Dezelfde protagonisten: Pozzato, Ballan, Chavanel, Terpstra, Van Summeren en de uiteindelijke winnaar, maar een totaal verschillende spanningsopbouw tussen De Ronde en Parijs - Roubaix.

De kunstgrepen zorgden ervoor dat de eerstgenoemde wedstrijd één langgerekte geeuw werd. Internationalisering, weet je wel. Modelleer de Ronde naar het voorbeeld van de Superprestige of de Gazet van Antwerpen Trofee en je krijgt veeleer een sport die de zatlap, de lokale dorpeling of de halfgeïnteresseerde VIP pleziert, dan een evenement dat tot de verbeelding spreekt van de paar miljoenen mensen die niet voldoende geïnteresseerd zijn om ter plaatse braadworst en jenever te drinken. Als er één sport is die je niet als voorbeeld moet nemen om te gaan mondialiseren, is het wel het veldrijden. Iedereen is het erover eens dat het gebrek aan mondialisering de grootste bedreiging is voor die sport.

Maar de kunstgrepen hebben er wel voor gezorgd dat de negatieve aspecten van de mondialisering hun intrede doen: een finish met nauwelijks toeschouwers - op de (VIP)tribune na. En tot slot een koersverloop dat even saai is als Milaan - San Remo. De spanningsopbouw die typerend is aan de aanloop naar elke moeilijke strook in PR of de Oude RvV, was er dit jaar niet bij in de Nieuwe RvV. De consensus onder de favorieten en hun luitenanten om gegroepeerd te blijven en geen folietjes te ondernemen voor de laatste lus was flagrant. En als door een valpartij toch een afscheuring plaats vond, liet de (letterlijk) per ongeluk gevormde kopgroep zich schier opzettelijk terug inlopen.

Een kleine ingreep hier en daar: dat verteert een klassieker nog. En soms zijn die onvermijdelijk. Maar de maakbaarheid van de mens is groter dan de maakbaarheid van een spannende klassieker.

Maar laten we de dingen eerlijk onder ogen zien: net zoals Milaan - San Remo was de Nieuwe Ronde interessant en spannend. Maar dan veeleer beperkt tot het koerseinde: pakweg de laatste vijftien kilometer. En bij de Nieuwe RvV had je - en plus - tussen (de laatste) kilometer 10 en 3 de tijd voor een sanitaire stop, om een koffietje te zetten en om de vaat te doen van het gebak dat je beter niet gekocht had. Bij PR zit je de laatste 100km aan je stoel gekluisterd en dat ondanks een koersverloop dat eigenlijk bijna voorspelbaar is... Value for money, heet zoiets

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.